Een duurzame uitvaart?

Uitvaartverzorging Hendrickx in Venlo-BlerickDe Natuurbegrafenis is nog steeds populairder aan het worden… en dat heeft voor een groot deel te maken met het (schijnbaar) duurzame karakter ervan. Maar is die natuurbegrafenis wel zo duurzaam? En hoe verhoud zich dat met een ‘normale’ begrafenis op een traditionele begraafplaats, of met een crematie. In deze blog wil ik jullie graag wat ‘voor & tegen’ argumenten aanreiken.

Allereerst de Natuurbegrafenis

Uitvaartverzorging Hendrickx in Venlo-BlerickDaarvan wordt voornamelijk gedacht dat het ‘liefdevol en duurzaam’ is, vriendelijk voor natuur en milieu. Maar volgens deskundigen is dat helemaal niet het geval en legt het een eeuwigdurend beslag op onze toch al schaarse natuurgebieden. Het delven van graven nabij bomen geeft behoorlijk wat schade aan de wortels, en door de toegenomen ‘menselijke’ activiteit moeten dieren zich verplaatsen… ook in een broedseizoen. Op een natuurbegraafplaats is de grafdichtheid erg groot, tot wel 650 graven per hectare. En vergeet niet de vervuiling door metalen van kunstheupen en dergelijke. Een normaal crematorium verzamelt jaarlijks een kleine 1000 kilo aan metalen… die gaan bij een natuurbegrafenis ons eigen tere milieu in!

Duurzaam begraven op een gewone begraafplaats

Uitvaartverzorging Hendrickx in Venlo-BlerickOp een gewone begraafplaats is er een gegarandeerde controle op de zo gewenste grafrust, en de vervuiling van water en bodem kan tot een minimum beperkt worden. En op een traditionele begraafplaats is het ook mogelijk zonder grafsteen of kist begraven te worden. Deze begraafplaatsen zijn logistiek vaak veel handiger gelegen en kennen ook een fraaie, natuurlijke uitstraling.

De Crematie

Uitvaartverzorging Hendrickx in Venlo-BlerickDaarbij is de grootste last voor het milieu waarschijnlijk de keuzes die gemaakt worden aangaande het materiaal van de kist, de bekleding van de kist, dat wat men de overledene mee geeft… het soort rouwvervoer, drukwerk en andere materiaalkeuzes. De meeste Crematoria zijn gasgestookt, maar in Groningen werkt men al aan een milieuvriendelijke electrische oven die een gelijkwaardig alternatief is maar wel op groene stroom werkt! Zo’n electrisch gevoed crematorium is volledig klimaatneutraal. En als men dan ‘groene’ keuzes maakt voor de gebruikte materialen, dan is de uitvaart behoorlijk duurzaam!

Een duurzame toekomst, Resomeren

Uitvaartverzorging Hendrickx in Venlo-BlerickResomeren is een moderne manier om een lichaam te ‘verwerken’. Uit een onderzoek van TNO blijkt dat deze techniek nagenoeg géén last is voor het milieu. Bij het resomeren is eigenlijk de hele gang van zaken gelijk aan bijvoorbeeld de crematie. Alleen gaat het lichaam niet in een verbrandingsoven maar in een bad waarin de chemische verbindingen worden afgebroken en er een klein beetje ‘minerale as’ overblijft, zo’n 3% van het oorspronkelijke gewicht. Daarnaast blijft er een steriele, waterige vloeistof over die ook totaal ongevaarlijk is voor het milieu.

Cryomatie, dat komt er aan

Uitvaartverzorging Hendrickx in Venlo-BlerickHet klinkt misschien vreemd, maar dit is een ‘vriesdrogen’ van het stoffelijk overschot waarbij het lichaam (en de kist) door kleine trillingen uit elkaar valt en het erg gemakkelijk is om lichaamsvreemde stoffen zoals kwik en kunstheupen te verwijderen. Er komen geen schadelijke stoffen in de bodem en er zijn zoals het geval is bij crematie geen filters nodig. Na de cryomatie blijft er een 25 tot 30 kilo droog poeder over dat dan in een milieuvriendelijke kist begraven kan worden. Hiervoor is weinig ruimte nodig en de overblijfselen zullen na een klein jaar volledig zijn vergaan… en als men op het graf een boom plant zijn de resten de compost voor een nieuwe, natuurlijke bijdrage aan een beter milieu! Elegant, duurzaam en met een mooie bijdrage aan een ‘groene’ toekomst!

Uitvaartverzorging Hendrickx in Venlo-BlerickWilt u na het lezen van dit artikel meer informatie over een duurzame uitvaart, bel me…

M 06 229 734 09.

Peter Hendrickx, Uitvaartverzorging in Venlo

Uitvaartverzorging Peter Hendrickx, het delen waard!